Aralık, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyorTümünü göster

ZENGİN KÜLTÜRÜMÜZ Bir toplumun geçmişten şu vakita kadar taşıdığı gelenek, görenek, örf ve âdetler gibi manevi değerler ile yemek, kıyafet, halk oyunları gibi parasal unsurların tamamına “kültür” adı verilir. Ülkemiz binlerce se…

BİLİM İNSANLARI VE ORTAK ÖZELLİKLERİ

İnsanlar, tarih boyunca daha iyi şartlarda yaşayabilmek için sürekli bir arayış içinde olmuşlardır. Yaşam standartlarını yükseltmek, karşılaştıkları sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla yaptıkları çalışmalar sayesinde birçok bulu…

Eskiden uzaktaki arkadaş, dost ve akrabalarımıza mektup yazar, onlardan da mektup beklerdik. Mektubun gitmesi de gelmesi de günler alırdı. Şimdi ise cep telefonu ile yollanan kısa mesajlar var.  Gelişen teknolojiyle birlikte art…

Anadolu uygarlıkları

Anadolu; elverişli iklim koşullarına, zengin su kaynaklarına yakın bereketli ovalara ev sahipliği yapması ve önemli ticaret yollarının geçtiği bir bölgede bulunmasından dolayı dünyanın en eski ve en önemli yerleşim merkezlerinden…

UNICEF

Birleşmiş Milletlerin önemli bir birimi olan UNICEF (Yunisef) 190 ülkede güçlü bir varlığa sahip, dünyanın öncü çocuk hakları savunucusudur Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme doğrultusunda ul…

Çocuk hakları

Çocuk hakları; dünya üzerindeki tüm çocukların din, dil, ırk, renk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sahip olduğu haklardır. Bu haklar, tüm çocukların sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetişebilmesi için önemlidir. Gelin şimdi bu h…

Dinamometre nedir? Dinamometre özellikleri nelerdir? Dinamometre nasıl yapılır?

Dinamometre kuvvet veya ağırlık ölçmede kullanılan araçtır. Ağırlıkta bir kuvvet olduğu için ağırlığı da ölçer. Dinamometrelerin ölçüm birimleri Newton (N)  ile gösterilmiştir. Dinamometre içerisinde esnek yay bulunur. Ağırlık ye…

AMPULÜN İCADI

Ampul, Joseph Swan (Josep Şıvan) ve Thomas Edison (Tamıs Edisın) tarafından hemen hemen aynı zamanda icat edilmiştir. Joseph Swan 1878 yılında ilk ampulü üretti fakat ampulün patlamasına engel olamadı. Bir yıl sonra Thomas Ediso…

Gezegenimiz Dünya bu zamana kadar birçok yıkıcı doğa olayı ile karşı karşıya kalmıştır. Bu yıkıcı doğa olayları insanlara büyük zararlar vermiştir. Gerçekleşen doğal felaketler kimi zaman yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesi…

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Ege Denizinin yerinde eskiden Egeid karası bulunmaktaydı. Bu kara parçasının çökmesi sonucunda bugünkü adalar ve yarımadalar meydana geldi. Bölge dağları kıyıya dik uzandığı için kıyı girintili-çıkıntılı, Enine Kıyı Tipidir. Kıyı…

KARASAL İKLİM

Ülkemizde denizden uzak iç kesimlerde görülen iklim tipidir . Bu iklimin etkili olduğu yerlerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlı geçer. Ülkemizde görülen iklim tipleri içerisinde en geniş alanda etkili olan iklim tip…

İnsanların doğayı değiştirerek ortaya koyduğu ürünlere  beşeri unsur  denir. ÖRNEK: Binalar Yollar Köprüler Şehirler Barajlar Alt ve üst geçitler Tüneller

Doğada insan eli değmeden oluşan ve gezilip görülebilecek özelliği  olan  unsurlara  doğal varlık denir. Dağ, deniz, ova ırmak, göl, orman vb. gibi ● Doğal varlıkların yapılışında insanlar görev almamışlardır. ● Doğanın kendisind…

HARİTA

Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının belirli bir oranda küçültülerek düzlem üzerine aktarılmasına harita adı verilir. Farklı amaçlar için çizilmiş farklı harita türleri vardır. Ulaşım için yolları gösteren yol haritala…