Çocuk hakları; dünya üzerindeki tüm çocukların din, dil, ırk, renk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sahip olduğu haklardır. Bu haklar, tüm çocukların sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetişebilmesi için önemlidir.

Gelin şimdi bu hakların neler olduğunu ve nasıl ortaya çıktığını birlikte öğrenelim. Çocuk hakları kavramı tüm dünyada özellikle son elli yılda büyük bir önem kazanmış, devletler çocuk haklarının korunup geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yapmıştır. 

Çocuk hakları “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” ile belirlenmiştir. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, 20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Sözleşmeye göre 18 yaşına gelene kadar her birey çocuk sayılır. Sözleşme; din, dil, ırk, renk, ülke ve cinsiyetine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlar. Sözleşme ile çocuk haklarının korunması ve hiçbir ayrım gözetilmeden çocukların toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılmaları amaçlanmaktadır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme pek çok ülke tarafından imzalanmıştır. Ülkemiz Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır. Sözleşmeyi imzalayan devletler çocuklar için ülkelerindeki tüm koşulları sözleşmeye uygun hâle getirmekle sorumludur. Peki, böyle bir sözleşmeye neden ihtiyaç duyulmuş olabilir? Bu sorunun cevabı için aşağıdaki haberi okuyalım. 

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne neden ihtiyaç duyuldu? Bu soruya Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) basın sözcüsü Helga Kuhn (Helga Kohn) şöyle cevap veriyor: “Bir kere, çocuklar yetişkin insanlar değil. Yetişkinlerin her yaptığını yapamazlar. Onlar özel korumaya muhtaçtırlar. Bu nedenle de onları koruyacak özel bir çevreye ihtiyaçları vardır. Bundan ise yetişkinler sorumludur. Bu hakların uygulanmasını sağlayabilmek için de çocukların kendi haklarına sahip olduklarının önceden bilinmesi gerek.”

ÇOCUK HAKLARI NELERDİR?

Sağlık hizmetlerinden yararlanma.

 Eğitim hakkı.

18 yaşına gelmeden çocukların çalıştırılmaması.

Oyun oynamak , eğlenmek, dinlenmek .

Temiz bir çevre içerisinde yaşamak. 

Giyinme , beslenme , barınma hakkı.

Yaşama hakkı.

Dinleri , dilleri vb. gibi şeylerden dolayı ayrım yapılamaz.

Din seçme hakkı kendini bilgi olarak düşünme olarak geliştirme hakkı.

Bir vatandaşlığa ve isime sahip olma hakkı.