Eskiden uzaktaki arkadaş, dost ve akrabalarımıza mektup yazar, onlardan da mektup beklerdik. Mektubun gitmesi de gelmesi de günler alırdı. Şimdi ise cep telefonu ile yollanan kısa mesajlar var. 

Gelişen teknolojiyle birlikte artık hayatımızın neredeyse tamamını teknolojik cihazlar üzerinden yürütüyoruz. Mutfakta kullandığımız araç gereçlerin çoğu, çamaşır ve bulaşık makineleri, televizyon, bilgisayar ve telefon teknolojisini birleştiren akıllı telefonlar ve daha aklımıza gelmeyen birçok ürün... Teknoloji, günlük hayatımızı birçok alanda kolaylaştırıyor, her an her şeye ulaşabilmemize imkân tanıyor ve zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. Teknoloji sayesinde insanlar, artık tüm dünyada yaşanan gelişmelerden anında haberdar olabiliyor. Televizyon, radyo, genel ağ gibi kitle iletişim araçlarıyla sorunlar daha büyük kesimlere duyurulabiliyor, aynı anda daha çok kişi bilinçlendiriliyor ve amaca giden yolda daha hızlı adımlarla ilerleme sağlanabiliyor. Teknoloji ile birlikte mesafeler kısaldı, iletişim arttı. Uçak ya da hızlı trenler sayesinde sizden uzaktaki yakınlarınıza birkaç saat içinde ulaşabiliyorsunuz. Tanıdıklarınızla görüntülü konuşmalar yapabiliyorsunuz Teknolojinin olumlu yönleri olmakla birlikte özellikle sosyal yaşam üzerinde olumsuz etkileri de bulunmakta. Sanal ortam üzerinden sağlanan iletişim, zaman içinde yüz yüze iletişimi zayıflattı. Sosyal medya üzerinde yüzlerce arkadaşı olan bireyler, günlük hayatta yalnız kalabiliyor. Önceden evlerde akşam çay kahve eşliğinde aile bireyleri arasında hoş sohbetler yapılırdı. Günümüzde ise tablet, TV ve bilgisayar ekranına kilitlenildiği için aile içi ilişkiler de bu olumsuzluktan nasibini aldı.

Teknoloji, hayatımızı kolaylaştırıyor; diğer taraftan da bizi kolaycılığa alıştırıyor. Bayram, doğum günü, yılbaşı gibi özel günler için birileri tarafından hazırlanmış mesajlardan gönderiveriyoruz. Değer verdiğimiz insanların ziyaretlerine gitmek yerine sosyal medya üzerinden onları takip ediyoruz. Seslerini duymaya gerek görmeden mesajla gideriveriyoruz hasretimizi. Sevgimizi, mutluluğumuzu hatta öfkemizi iki nokta, parantez ve emojilerle anlatıyoruz. Hatta aynı evin içinde yaşadığımız kardeşimiz, anne ya da babamızla haberleşmek için bile mesaj yazıyoruz. Uzun süredir görüşemediğimiz arkadaşlarımızla sosyal medya aracılığıyla görüşüyoruz. Önce masanın, sonra kendimizin fotoğraflarını çekip sosyal medyaya koyuyoruz. Bilgimizi, fikirlerimizi başka insanlarla paylaşmak tabii ki güzel ama yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, gezdiğimiz ve gördüğümüz her şeyi paylaşıyoruz. Neredeyse sosyal medyada paylaşmak için bunları yapıyoruz. Eskiden arkadaş sofralarında ekmeğimizi paylaşıyorduk şimdi çektiğimiz öz çekimleri...