TDK sözlüğünde bilim şöyle tanımlanıyor:
Bilim
"Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi."
"Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi."
"Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci."

İnsanoğlu, hayatını kolaylaştırmak adına geçmişten günümüze bir şeyleri araştırıp geliştirmeyi kendisine ilke edinmiştir. Günlük hayatımızda kullandığımız en ufak araç gereç bu araştırma ve geliştirmenin ürünüdür. Evrende meydana gelen tüm olaylar ayrı bir araştırmanın konusunu oluşturur. Bu konular üzerinde sebep sonuç ilişkisi kurup, deney ve gözlem yaparak bir sonuca ulaşan disipline “Bilim” denir.

Bilimin, bir araştırmanın sonucunda elde edilen bilgilerden ve bu bilgilerin işlenmesiyle meydana gelen sonuçlardan oluşması, kişiden kişiye değişmeyeceğinin yani öznel değil de nesnel oluşunun en büyük kanıtıdır.

Bilimin Sınıflandırılması

Tüm dünyada geçerli ve çok da önemli olan bilim kavramı, konusuna ve araştırma sahasına göre farklı kollara ayrılmaktadır. Bilimin tasnif edilmesi uzun yıllardır araştırmacılar arasında tartışmalara yol açmıştır. Bu konuda yapılan araştırmalarda net bir sonuca varmak zordur. Ancak bazı ortak görüşler esas alındığında temel bir sınıflandırma ortaya çıkar. Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.

  • Matematik Bilimi: Çok evreli bir bilim olan matematiğin konusu; sayıların, şekillerin ve biçimlerin özelliklerinin incelenmesi ve aralarındaki bağıntılarının tespit edilmesidir. Tarihin en eski bilimlerinden biri olan matematiğin, tüm bilimlerin kaynağı olduğunu savunan araştırmacılar da vardır.

En bilinen matematik bilimcileri şunlardır: Pisagor, Andrew Wiles, İssac Newton, Wilhelm Leibniz, Leonardo Pisano Bigollo, Alan Turing, Descartes, Eukleides (Öklid),F. Bernhard Riemann, Carl Friedrich Gauss, Leonhard Euler.

  • Doğa Bilimleri: Doğa bilimlerinin konusunu, adından da anlaşılacağı üzere tüm canlılara ev sahipliği yapan doğada olup biten her şey oluşturur. Biyolojik bilimlerin hepsini kapsayan bu alanın içeriğini oluşturan temel unsurlar şunlardır: Gök bilimi, biyoloji, ekoloji, doğa tarihi, kimya, jeoloji, jeofizik, hidroloji, meteoroloji, coğrafya, okyanus bilimi, toprak bilimi, fizik.
  • Sosyal Bilimler: Sosyal bilimlerin merkezinde insan vardır, bu nedenle sosyal bilimlerin konusunu da insan ve insan ilişkileri oluşturur. İnsanın iletişim yöntemleri toplumsal ilişkiler, kültürler ve kültürel faaliyetler hatta daha fazlası sosyal bilimlerin inceleme alanına girer. Bu konuda bazı araştırmacılar yine bir tasnif yaparak sosyal bilimleri inceleme alanına göre sınıflandırmıştır. Buna göre betimleme bilimleri, analitik bilimler ve normatif bilimler olmak üzere üç başlıkta toplanan sosyal bilimlerin araştırma alanı da şu konulardan oluşur: tarih, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, ekonomi, hukuk, siyasal bilimler, dil ve filoloji, mantık, estetik, sanat, etik ve teoloji.
  • Yapay Bilimler: Yapay bilimler bilim alanları arasında en güncel olandır. İnsanın araştıran ve üreten bir varlık olması yeni şeyler icat etme çabası bu bilimin doğmasına sebep olmuştur. Yapay bilimlerin doğada birebir karşılığı yoktur. Bu bilimin çalışma alanını şu sistemler belirler: İnşaat mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, jeofizik mühendisliği, kimya mühendisliği, fizik mühendisliği, matematik mühendisliği, metalürji mühendisliği, çevre mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, gen mühendisliği, uçak mühendisliği, gemi inşa mühendisliği, gemi makineleri mühendisliği, ziraat mühendisliği, endüstri mühendisliği.
BİLİM DALLARI NELERDİR? BİLİM DALLARININ GÖREVLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Bilim meraktan doğmuştur. Milyonlarca yıldır birikerek ilerleyen bir yapıya sahiptir. Birçok farklı alanda bilim dalı mevcuttur. Zamanla gelişme gösteren bilim dalları farklı disiplinlere ayrılmıştır. Bu sebeple bilim dalları farklı disiplinler ayrılan bilim dalları ile ilgili merak edilenler:

Her geçen gün ilerleyen bilim teknolojinin gelişmesi ile son yıllarda çok daha hızlı bir şekilde, gelişerek ilerlemektedir. İçinde bulunan hayata anlamlı kılmak için bilim ortaya çıkmıştır. Bilim zaman içinde hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bu sebeple bilim her alanda çok önem ifade eden bir kavramdır.

Bilim Dalları Nelerdir?

Bilim dalları sosyal bilimler ve fen bilimleri olarak 2’ye ayrılır her iki alanda da farklı bilim disiplinleri yer alır. Sosyal bilim dalları arasında; arkeoloji, antropoloji, tarih, coğrafya, ekoloji, etnoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, hukuk, iktisat, felsefe, sosyoloji gibi bilim dalları bulunurken. Fen bilimleri arasında astronomi, biyoloji, fizik, kimya, matematik gibi bilim dalları mevcuttur.

Bilim Dallarının Görevleri Ve Özellikleri

Bilim sosyal bilimler ve fen bilimleri olarak ikiye ayrılır. Bunun bilim dallarının görevleri ve özellikleri  kendi içinde farklılık gösterir. Her bilim dalının araştırma alanı ve sorunu farklıdır.

Sosyal bilim dalları;

Antropoloji

 Antropoloji insan bilimi olarak adlandırılan antropoloji insanın gelişimini ve değişimini inceleyen bir bilim dalıdır.

Arkeoloji

Kısaca kazı bilimi olarak geçen arkeoloji yazı olmayan dönemlerdeki kaynaklara ulaşabilmek için kullanılan bir bilim dalıdır. Tarih öncesi çağların aydınlatılmasında en önemli bilimdir.

Astronomi

Yörünge ve yörünge dışında gerçekleşen yıldız, gezegen, kuyruklu yıldız gibi galaksi unsurlarının gözlenebilmesi için ortaya çıkan bilim dalıdır.

Coğrafya

Yer bilimi olarak kabul edilen coğrafya bilimi yer içerisinde var olan birçok şeyi inceleyen bilim dalıdır.

Etnoloji

Kültür anlamına gelen etnoloji kültürü inceleyen bir bilim dalıdır.

Felsefe 

Düşünce bilim olarak kabul edilen felsefenin tarihi en eski olan bilim dallarından biridir.

Hukuk 

İnsanın uyması gereken kuralların tümüne hukuk adı verilir. Hukuk toplum içinde insanların davranışlarına yön veren bir özelliğe sahiptir.

İktisat

 Diğer adıyla ekonomi iktisat üreticilerin ve tüketicilerin çıkarlarını maksimum seviyeye çıkarmak ile görevlidir ve bunu araştıran bir yapıya sahiptir.

Jeoloji

 Yer bilimi olarak adlandırılan jeoloji yer kabuğu ve bunun üzerindeki hayvan ve bitkilerin yaratılışına bile görüştük olsunlar alacak bir bilim dalıdır.

Fen Bilimleri;

Kimya

Kimya atomların element ya da bileşiklerin yapısını özelliklerini dönüşümleri açığa çıkaran enerji inceleyen bilimdir.

Matematik 

Türlerin biçimlerinin, değişimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Biyoloji

Hayvan ve bitkileri inceleyen bilim dalıdır.

Fizik

 Maddeyi, maddenin hareket ve kuvvetini, değişimini inceleyen bilim dalıdır.



1 Yorumlar